Eğer uzay roketleri şeffaf olsaydı, ne görürdük?
İşte size roketleri daha iyi anlamanızı sağlayacak muhteşem bir video. Dört farklı roket tipinin karşılaştırıldığı videoda yakıtların azalmasını ve ünitelerin birbirinden ayrılışlarını bile görebilirsiniz.
Bu beyin açıcı animasyonda en büyük dört farklı roket, kalkıştan uzayın derinliklerine gidene kadar karşılaştırılmış. Soldan sağa sırasıyla:
- Satürn V, Amerika tarafından yapılmış ağır yük taşıyabilen bu roket Ay’a iniş görevinde de kullanılmıştı. NASA tarafından 1967 – 1973 arasında kullanıldı.
- Space Shuttle, NASA’nın uzay uçağı ve en uzun süre kullanılan roket tipi. 2011 yılında emekliye ayrıldı.
- Space X Falcon Heavy, canlı yayımlanan deneme uçuşunda uzaya Tesla Roadster otomobil taşımasıyla ve tekrar kullanılabilir roketleri ile tanıdığımız araç yakında ilk insanlı uçuşunu gerçekleştirecek.
- NASA Space Lunch System (SLS), çalışmaları halen devam eden bu roket NASA’nın zorlu uzay görevleri için geliştirilen en güçlü roketi olacak.
Videoda farklı renklerde gördüğünüz bölümler uzay roketinde kullanılan farklı tipte yakıtları gösteriyor.
- Kırmızı parafin RP-1, parafinin yüksek derecede yoğunlaştırılmış hali ve jet yakıtı olarak da kullanıyor.
- Turuncu sıvı hidrojen (LH2), NASA’nın sıklıkla kullandığı bir roket yakıtı. Enteresan bir şekilde yakıt olarak kullanılmadan önce roketin burnunu soğutmak için kullanılıyor.
- Mavi ise sıvı oksijen (LOX), Diatomik oksijenin sıvı hali ve NASA’nın RS-25 roketlerinde sıvı hidrojeni okside etmek için kullanılır.
NASA’nın yeni ağır yük roketi SLS’de LH2 ve LOX yakıtlarının bir karışımı kullanılarak devasa bir enerji ve su elde ediliyor. Space X Falcon Heavy ve Saturn V ise rafine parafine kullanıyor ve bunun da maalesef çevreye ağır bir maliyeti var. Eğer Space X planladığı gibi haftada iki roket gönderecekse bu duruma bir çözüm bulması gerekebilir.
Animasyonla ilgili küçük bir not da şu ki, yaratıcısı Falcon Heavy Roketinin ucunu meşhur Tesla Roadster eklemeyi de unutmamış.