Elon Musk’ın 2030 Yılına Kadar Yapacağım Dediği Her Şey
Elon Musk’ın son dönemin en çok konuşulan ve en yaratıcı girişimcisi olduğu kesin. O kadar yeni ve o kadar çılgınca projeler açıklıyor ki hepsine yetişmek bile mümkün değil. Biz de sizin için Elon Musk’ın 2030 yılına kadar yapmaya söz verdiği projelerini derledik.
ELON MUSK: Her şey hayalle başlar
Elon Musk için meşgul bir adam demek hiç de yeterli olmaz. Musk, bir sürü firmanın kurucusu olmanın sorumluluğunu yaşarken bu firmaların hepsi de geleceği şekillendirecek kadar önemli ve iddialı projeler üretiyorlar.
Tesla kendi giden elektrikli arabalar ile otomobil sektörünü sarsarken, yenilenebilir enerji çözümleri ile petrol hayatımızdan silmeye oynuyor. SpaceX tekrar kullanılabilir roketleri ile uzay taşımacılığını çok daha az maliyetli bir işe dönüştürürken, Mars’a koloni kurmaya adım adım yaklaşıyor. Ulaşım şekillerimizi optimize etmek için Boring Company ve Hyperloop teknolojisi için yer altına tüneller inşa ediyor. OpenAI ile yapay zeka teknolojisinin gelişimi üzerine çalışırken, Neuralink firması ile insan beyni ile bilgisayarı birleştirmenin ve insanları yapay zeka ile baş edebilecek bir seviyeye çıkartmanın yollarını arıyor.
Bu firmaların ve hayallerin ötesine geçen hedeflerin içinde kaybolmak çok normal, o yüzden biz de Musk’ın 2030 yılına başarmayı hedeflediği şeyleri sizin için sıraladık.

Hangi Proje Ne Zaman?
2017: Elon Musk’ın başarmaya söz verdiği onlarca hedeften en yakın tarihli olanı, 100 günde dünyanın en büyük lityum pilini Avustralya’da üreteceğine söz vermesiydi. Musk geçtiğimiz Mart ayında dünyanın en büyük lityum pilini 100 günde tamamlayacağına söz vermiş ve 100 günde tamamlayamazsa da bedava yapacağını söylemişti.
Geri sayım geçtiğimiz Eylül ayında başladı ve eylül sonunda binaların yarısı çoktan bitmişti. Şimdi ise lityum pillerin 100 günden önce biteceği kesinleşti bile. Bu arada Musk geliştirilmiş güneş enerjili çatıların da 2017 sonunda satışa çıkacağına söz vermişti.

2018: Musk’ın önceliklerinden bir tanesi de Tesla Model 3 üretiminin planlandığı gibi yapılması. İlk arabalar zamanında telim edildi ancak şimdi hedef, 2018 itibariyle ayda 5000 araç üretmek. Karşılaşılan birkaç güçlükle birlikte Tesla’nın bunu başarıp başaramayacağını söylemek şimdilik güç. Aynı zamanda Tesla, otomobillerindeki otopilot uygulamasını yenilemeye söz verdi. Bu da Tesla arabalarını 2020 yılına kadar level 5 otonom seviyesine ulaştırma yolunda bir büyük adım olacak. Bu arada Avustralya’da da güneş ve rüzgar enerjisi çiftliği projesinin 2018 yılında bitmesi bekleniyor.
2019: Oldukça heyecan verici gelişmeler bu yıl yaşanacak. Geçtiğimiz günlerde tanıtılan Tesla elektrikli tır 2019 yılında üretime başlanacak. Yine bu zamanlarda, Ekim 2018, Nisan 2019 arasında Tesla elektrikli kamyonet tanıtılacak. Yine aynı yıl uzun zamandır beklenen Tesla küçük SUV aracı Model Y ve Tesla’nın uçan arabası Model F tanıtılacak.
Bitti sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Daha Los Angeles’ı yer altından tüneller ile bağlayacak Boring Company var. Gerçi Musk henüz bunun için kesin bir zaman söylemedi ancak tahminlerimize göre bu tüneller de bir iki yıl içerisinde yavaş yavaş kullanılmaya başlayacaktır.
2020: Bundan 3 yıl kadar sonra Musk hedefleri daha da büyütüyor. Öncelikle geçtiğimiz günlerde tanıtılan dünyanın en hızlı arabası Tesla Roadster 2.0 2010 yılında satışa çıkacak. Eğer o zamana kadar her şey yolunda gitmişse firma, Model 3’den yılda 1 milyon adet araç üretiyor olacak.
Aynı zamanda 2020 yılına kadar Tesla arabaları tek şarj ile 1000 km mesafeye de ulaşmış olmaları bekleniyor.
2021: Musk, Tesla devasa fabrikası Gigafactory de 2020 sonunda Çin’de tamamlanması bekleniyor. Çine yapılacak bu devasa fabrikanın zamanında tamamlanması, 2030 yılına kadar yollarda daha fazla Tesla elektrikli araç olması için önemli bir mihenk taşı olacak. Bu fabrika ile aynı zamanda yılda 1000 adet de süper şarj istasyonu üretilmesi hedefleniyor.
2022: Belki de Tesla için en önemli an 2022 yılında Mars’a gönderilecek kargo roketinin gönderilmesi olacak. Uzay seyahatlerinin ucuzlatılması için tekrar kullanılabilir roketler SpaceX uçuşlarında standart hale gelecek.
2024: İki yıl sonra, Elon Musk ilk insanlı roketi de Mars’a göndermeyi hedefliyor. 2022 ve 2024 yılları arasında bir zamanda SpaceX, şehirlerarasında roketli uçuşu başlatmayı planlıyor. Böylece dünya üzerinde gidilecek en uzak mesafeye yarım saatte gidilmesi hedefleniyor.
2030 ve sonrası
Elon Musk’ın henüz bir zamanlaması yapılmamış ya da henüz duyurulmamış birçok projesi duruyor. Bunların en üst sıralarındakilerden bir tanesi Hyperloop projesi. Hyperloop projesi son dönemde girişimci iş adamı Richard Branson’ın yatırımı ile tekrar gündeme gelmişti. Musk’ın hayal sınırlarını zorlayan diğer bir projesi de insan beyni ile bilgisayarları birleştirmeyi planlayan Neuralink firması. Şimdilik çok erken bir aşamada olan firmanın da hayatıma neler getireceği 2030 yılına kadar daha net ortaya çıkacaktır.
Musk’ın daha yapacağı çok iş, gideceği çok yol var. Bu uzun yolda birçok kez tökezlemesi çok da garip olmazdı ama Musk kadar kararlı ve iddialı bir kişi için, geçmiş işlerine bakarak, birçok projeyi de zamanında ve başarılı bir şekilde tamamlayacağını düşünmek çok da hayal ürünü değil bence.