Gelecekte nasıl birlikte çalışacağız

Covid-19 sonrası hiçbir şeyin artık eskisi gibi olmayacağı ile ilgili çok konuşuldu ve çok yazıldı. Ancak söylenen onca şeyin arasında gelecekle ve değişimin nasıl olacağı ilgili bilgi çok azdı. İşte size hemen değil ama eskisinden de hızlı bir şekilde hayatımıza giren yeni çalışma ortamımıza güzel bir örnek. Telekonferansların yerini alacak sanal toplantılar.

2016 yılında Anand Agarawala ve Jinha Lee tarafından kurulan Spatial’ın en büyük hedefi bu sanal görüşme teknolojisini daha erişilebilir ve kolay kullanılabilir bir hale getirerek yaygınlaşmasını sağlamak. Videoda gördüğünüz gibi sanal bir toplantıya katılmak için markası ne olursa olsun mevcut sanal gerçeklik gözlüklerinizi kullanabileceğiniz gibi cep telefonunuzun ya da bilgisayarınızın web tarayıcısından da katılabiliyorsunuz. Üstelik bunu size ücretsiz olarak sağlıyor. En azından şimdilik.

VR gözlüğüne ihtiyacınız yok

Spatial.io web sitesi üzerinden girdiğininiz zaman kendi fotoğrafınızdan üç boyutlu bir avatarınızı oluşturarak sanal toplantınıza katılabiliyorsunuz. Grup içerisinde ne kadar çok kişide sanal gerçeklik gözlüğü varsa yaşadığınız tecrübe o denli gerçekçi oluyor ancak web üzerinden sanal gerçeklik gözlüğü olmayan birinin de bu sanal ortama katılabiliyor olması işi daha da kolaylaştırıyor.

Covid-19 sebebiyle yaşadığımız seyahat kısıtlamaları ve evden çalışma zorunluluğu firmaları hızlı bir çözüm arayışına yöneltti. Kısa dönemde bu ihtiyacı Zoom ya da Microsoft Team gibi uygulamalarla çözmek yoluna gidilse de birçok konuda bu uygulamaların yetersiz kaldığı ortada. Özellikle üç boyutlu bir tasarım etrafında yapılan toplantılar için Spatial oldukça kullanışlı bir çözüm sunuyor. Grup olarak sanal ortamda buluşabiliyor bir proje üzerinde çalışıp notlar alabiliyorsunuz. Sesli komutla ınternet üzerinde arama yapıp bulduğunuz görselleri sürükleyip sanal çalışma ortamınıza alabiliyorsunuz. Yani yüz yüze bir arada çalışmanın hissini yaşarken bir yandan da sanal ortamda olmanın getirdiği avantajlardan da faydalanıyorsunuz. Spatial’ın kurucularından Anand Agarawala’nın belirttiğine göre salgın sonrası taleplerde % 1000’lik bir artış yaşanmış tabii bu da bu teknolojinin günlük hayatımıza girmesinin hızlanması anlamına geliyor.

Spatial ile neler yapabiliriz?
Ne zaman yaygınlaşır

Şimdiden Mattel ve Pfizer gibi dev firmalar Spatial’ın müşterileri arasında. Tabii ki bu uygulamanın Skype ya da Zoom kadar yaygınlaşmasının önünde yıllar olabilir. Hatta talebin dışında 5G gibi hızlı internet bağlantısının yaygınlaşması gerektiği aşikar. Ancak öyle görünüyor ki salgın hastalık riski ve çevre kirliliği gibi nedenlerde daha az seyahat edeceğimiz, birbirimizden fiziksel olarak daha da uzaklaşacağımız gelecekteki çalışma ortamımız bundan çok da farklı olmayacak. Siz ne düşünüyorsunuz. Yorumlarınızı aşağıya yazmayı unutmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir